Mørkere tanker

Det er så mange mørke tanker akkurat nå. Hvorfor? Jeg tror det er flere faktorer som spiller en rolle, men det er spesielt én jeg tenker på.

Jeg har uthenting av medisinen hver dag, jeg henter altså en hel døgndose ut om gangen, hver dag. Det er selvfølgelig veldig slitsomt, det er mange dager man helst skulle sluppet å dratt ut. Men jeg har ikke noe valg, slik vil legen at det skal være, uansett.

Det begynner å bli ganske tungt psykisk, og det er fordi at jeg er «låst» hjemme eller i kommunen egentlig. Jeg kan f.eks ikke dra på overnatting hos familien, venninne osv. Enda så er det så utrolig viktig å gjøre slike ting når man går i gjennom en tung nedtrappings-prosess. Og det er ikke bare meg selv det går utover, min samboer blir automatisk også låst. Han er den som må kjøre bil også hele tiden, og kjører meg hver dag til apoteket for at jeg skal få hentet ut medisinene mine.

Dette begynner å bli veldig, veldig tungt.

Jeg er i fra før veldig «humør-syk» nå, og jeg er også deprimert. Det er ganske mye å håndtere, men det er ikke unormalt at det blir slik under nedtrapping, man blir preget av det. Men det å være så fastlåst på en plass over lang tid i tillegg til det andre, det blir veldig mye for meg. Det kunne jo vært unngått, det med å være så fastlåst..

Jeg får ikke gjort noe med den saken, uansett! Så jeg må vel finne på et eller annet, noe annen hobby enn bare strikking. Jeg ønsker å trene mer, men så er jeg dårlig/slapp ganske ofte. Men jeg tror nok at jeg skal klare å trosse det litt, og få rørt mer på kroppen. Hadde det bare vært sommer, da hadde det vært så mye bedre å gå turer, særlig skog og fjellturer. Håper tiden går fort mot våren og sommeren!

Alt i alt; Jeg er glad for at jeg får gjøre denne nedtrappings-prosessen hjemme uansett. Men jeg ser veldig frem til møtet i neste uke med rus- og psykiatri tjenesten, håper det kan være til hjelp.

God helg til dere, alle sammen! 🙂

Veldig dårlig

Hei! Jeg er i skrivende stund ganske dårlig, kjenner den raske pulsen og det store ubehaget akkurat nå. Men nå ble nylig en dose inntatt, så jeg er nok litt mer «oppegående» om en liten stund. Men den tiden man kjenner seg dårlig, den går ekstremt sakte!

Jeg har hatt en litt lang morgen også, jeg lå veldig lenge og vridde meg. Hadde veldig mye abstinenser når jeg lå i sengen, noe som ikke er nytt. Men i dag var det veldig lenge å måtte ligge der og kjenne på feber og verk. Etterhvert klarte jeg endelig å sovne, og fikk sovet en del før jeg sto opp.

Det er bare så rart hvordan morfinen har innvirkning på meg, hvor høyt nødvendig den er for meg, og hvor mye det egentlig påvirker mitt liv. Men så kan den være helt ubetydelig og unødvendig for andre. Det er litt fjernt for meg å tenke på, egentlig.

Jeg kommer med nytt innlegg igjen snart, tenkte å legge ut en “house tour” 🙂

Voldsepisode på venterommet // nedtrappingen

Hei! Jeg rakk dessverre ikke å publisere et nytt innlegg i går.

Jeg trappet jo ned igjen i går (mandag), og har jo kjent litt på endringen. I går gikk det egentlig ganske så greit, selvom humøret var litt opp og ned. Men i dag så våknet jeg med noe sterkere abstinenser igjen, likt som sist gang jeg trappet ned, det er alltid de første dagene etter ny nedtrapping at det merkes mest.

Jeg var ganske kald, varm, svett, og kvalm. Man blir veldig utilpass og har det ganske ubehagelig. Har også hatt en del smerteforverring i dag, men det kan være uavhengig av nedtrappingen, jeg har jo et smerteproblem som kan være veldig varierende noen dager.

Uansett så skulle jeg til legen i dag på kontroll time, og for å høre hvordan prøvesvarene er, og etter en MR av hodet. Jeg satt på venterommet på legekontoret en god stund, legen var forsinket. Ut av det blå utspilte det seg en liten voldelig episode på venterommet. Helt plutselig så reiser ei ung dame seg opp, kaster hele koppen med vann i ansiktet på legen, prøver å ta tak i håret hennes, og sparker henne i ryggen. Legen dyttes mot veggen, og hun vil fortsette å slå, helt til en eldre mann som var med henne tar tak i henne og holder henne fast og prøver å roe henne ned. Det startet med at hun spurte legen om det var hennes tur nå, altså om hun var den neste som hadde time, og legen sa at det ikke var hennes tur.

Jeg spurte legen om det gikk bra, men hun sa ikke noe, hun var stiv og helt i sjokk, .. Jeg fikk etterhvert beskjed om at det antageligvis ble veldig mye venting nå, så jeg kunne få time på torsdag heller.

Ja, i værtfall så skal jeg da til legen på torsdag heller 🙂 Jeg merker veldig mye humørendringer nå etter den nye nedtrappingen, og tror det er lurt å starte med litt trening, og gå turer. Det kan nok hjelpe litt på, og jeg vet at det vil bli litt bedre etter noen dager. Jeg kjenner i værtfall at jeg klarer dette, og det er det viktigste! Jeg har også et lite ønske om å begynne med mer seriøs trening når jeg blir litt bedre, jeg har ikke klart å være i så veldig mye aktivitet det siste året, og det merkes godt på kondisjonen. Det vil jeg få gjort noe med, og komme meg i form igjen! Så kan jeg jo blogge om kosthold og trening også etterhvert 😉

Tanker for morgendagens nedtrapping

Jeg skal ned i dose igjen i morgen, og jeg kjenner på at jeg frykter det litt. Jeg er allerede ganske følelsesladet, og blir kjappere sint og lei meg. Jeg føler meg ikke helt klar til å gå ned i dose igjen, men jeg tror ikke at man noen gang kommer til å kjenne seg klar for det. Fordi jeg vet at jeg trenger medisinen, og den er viktig for meg. Jeg ønsker ikke å kjenne på det ubehaget igjen, det største ubehaget som er den første uka etter ny nedtrapping.

Men samtidig så tenker jeg at jeg er heldig med en lege som tar hensyn til hva jeg tåler, og gir meg en mer langsom nedtrapping slik at jeg faktisk kan klare dette.

For på lang sikt så er sjansen for å lykkes større, fordi jeg ikke må trappe ned fortest mulig. Jeg tror at sannsynligheten for å sprekke er større dersom nedtrappingen går for fort, fordi at ubehaget da blir ekstremt stort. Ved rolig nedtrapping, så rekker jeg å “venne meg til” til en lavere dose, før det kommer en ny nedtrapping, og det syns jeg er helt greit.

Da jeg var innlagt, så var det sånn at når jeg nylig hadde gått ned en god del på dosen, så kom det igjen en ny nedtrapping like etter, selv om jeg slet med å takle den nylige nedtrappingen.

Så det å skulle trappe ned hjemme, det er noe annerledes. Jeg administrerer selv mine egne doser, og når jeg vil ta dem. Derfor er rolig nedtrapping det beste når man skal gjøre det selv hjemme. Ved innleggelse har du ikke tilgang selv på medisinene, og du bestemmer ikke når du skal ta dem. Og det er umulig å sprekke, og å ta mer enn du skal. Hjemme er det veldig lett å kunne ta mer enn man egentlig skal, men det er også lett å unngå det hvis det er en nedtrapping man takler, som det er i mitt tilfelle. I tillegg har jeg daglig utlevering av medisinen på apoteket, foreløpig, så det er jo ganske så strengt..

Det er litt lettere å holde seg positiv til nedtrappingen når det gjøres på en ordentlig måte, for min del i alle fall 🙂 Jeg ser absolutt for meg at jeg skal klare det!

Nå er det jo veldig tidlig, og jeg har ikke kommet veldig langt, men det er jo i gang, og det er det viktigste! Man skal heller ikke stresse med noe hvis sjansen da blir større for å feile.

Jeg oppdaterer dere i morgen, når jeg har kjent litt på hvordan dagen med ny nedtrapping har vært 🙂 Dere hører fra meg!

– Elisabeth

Plutselig er du avhengig

Rus-avhengighet er et tabu tema.

Det burde ikke være slik! Det å være avhengig er vanskelig nok i seg selv, og når det er så tabu, og så vanskelig å snakke om.. Ja, da blir det enda vanskeligere å være den som er avhengig. 

Og vet du hva? Man burde ikke være så dømmende mot de som befinner seg i en slik situasjon. Det kan skje den beste. Plutselig kan det være du som sitter i klemma.

Noen får f.eks tilstander og sykdommer som kan gi sterke smerter som er vanskelige å takle, og det er ikke uvanlig at man får utskrevet smertestillende, særlig B-preparater, men også A-preparater. For mange er det heldigvis bare med den ene eller andre gangen. Men for noen er det mer enn bare forbigående, og man trenger utredning, og da kommer ventetiden, henvisninger, prøver, og alt tar tid. Og plutselig går det så lang tid at du har rukket å bli avhengig av medisinen som du må ha mot smertene.

Etterhvert blir det en slags vond sirkel, man kan plutselig oppleve en dag at man endelig har mindre smerter, eller ingen smerter, og ikke kjenner på behovet for medisinen. Men så begynner man å kjenne de sterke abstinensene- og man trenger medisinen likevel.

Jeg selv ble henvist til sykehus både nord og sør, det var forferdelig lang ventetid, og særlig når det etterhvert begynte å nærme seg sommer, når mange tok ferie. Da ble det slik at jeg måtte se meg nødt til å vente til ut på høsten, selv om det ble skrevet i x antall haste-henvisninger, gang på gang, at jeg brukte A-preparater hver eneste dag, og at jeg var i ferd med å bli avhengig. Fastlegen og jeg var fortvilt, men jeg klarte meg ikke uten dem.

Altså, det skal ikke så mye tid til, før man er avhengig. Det er veldig synd at så effektive smertestillende har en så stor bakside. Hadde det ikke vært fantastisk om de ikke var vanedannende?

Og det er nok mange «usynlige» avhengige som jeg har skrevet om tidligere, som ikke tør eller klarer å si i fra, og dermed ikke får hjelpen de trenger- fordi det er for «dumt, flaut, eller feil» å være avhengig. Men det er da man bør skrike høyest! 

– Elisabeth

Chilli/hvitløksmarinert scampi, på ciabatta med aioli

Tenkte jeg skulle dele en enkel, men god oppskrift til dere! Chilli og hvitløksmarinert scampi, på ciabatta med aioli, det er en nydelig rett, som er en av våre favoritter her i huset. Hvis du er glad i hvitløk, og litt sterk mat så er denne «retten» noe du burde prøve 🙂

Du trenger..

  • scampi (en pakke frossen, ferdig kokt)
  • aioli (kan anbefale coop og rema sin egen)
  • sitronsaft
  • salt og pepper
  • raps/solsikke olje
  • 1 chilli (fjern frøene om du ikke ønsker det så sterkt, jeg selv spiser med frø)
  • 1 hel kinesisk hvitløk eller ca 4 store fedd
  • 1 pakke ciabatta (både rema og coop har egen). Det finnes glutenfri ciabatta også, som er veldig gode)
  • Litt ruccola-blad om du liker det (jeg bruker det ikke)

Sett ovnen på 180-200 grader, sett inn ciabattaene når ovnen er ferdig varmet. Finhakk chilli og hvitløk, sett til side. Rensk scampien (den må være tint ja) og ha oppi en bolle/skål. Ha oppi chilli og hvitløk, 2 ss olje, 2-3 ts sitronsaft, passelig med salt og pepper (jeg kverner saltet ca 5 omganger).

Så steker du til «vannet» nesten er borte, ikke helt. Steketiden skal ikke være lang!

Smør ciabattaene med aioli, og ha på 4-5 stk scampi på hver 🙂 Håper det faller i smak!

Bildet er fra kveldens middag. Ha en fin lørdag videre 🙂

– Elisabeth

Filmkveld (Joker) og strikking

God kveld 🙂

Da har akkurat jeg og samboern sett filmen «Joker», og syns den var ganske bra! Da ble det også litt strikking såklart. Jeg har begynt på arm nr 2 av villmarksgenseren, jeg blir å legge ut bilder av den mot slutten også, og når den er ferdig. Håper virkelig kunden blir fornøyd, det er uansett ikke noe tvil om at garnet er supermykt og behagelig (viking garn – alpaca bris).

Her er litt av armen, og fargene er jo veldig fine, og passer fint sammen!

– Elisabeth

Plutselig på topplista

Er det mulig?

Jeg er så overrasket, veldig positivt overrasket! Jeg er i dag plassert på topplista, med hele 733 klikk inn på bloggen. Og jeg er evig takknemlig til dere som har fulgt meg så langt. At dette tabu-temaet skulle bli lest av så mange, det er helt utrolig! Det er dette jeg ønsker, jeg skal få dette til å nå langt ut, for det er så mange «usynlige» rusavhengige der ute som trenger at noen snakker høyt og ærlig om det! Både de som har vært uheldige med langvarige eller kroniske smerter og sykdom, og misbrukerne, alle trenger å bli forstått! Det er så mye mer enn bare en avhengighet.

Og det er ikke «bare å slutte», det er beinhardt, og det trengs behandling i tillegg til enorm viljestyrke og sterk psyke for å klare å komme seg ut av det. Noen går for «cold turkey», der de kutter det rett ut, som egentlig er ren tortur. Og noen ender opp med å trenge akutt hjelp fordi at de rett og slett blir sprekksjuke. De få som greier det, de står det stor respekt av. Alle som i det hele tatt bestemmer seg for å gå gjennom en avrusning, og alle som bare prøver- jeg heier på dere alle! 

Jeg hadde aldri klart å kutte det rett ut, jeg har vært nesten en hel dag uten, og da endte jeg opp på legevakta for akutt smertelindring, i tillegg til abstinensbehandling. Og da var ikke engang de verste abstinensene rukket å komme, de kan komme etter 24-72 timer.

Jeg syns det er ganske så hardt å trappe ned bare én tablett av gangen, enda det er en «mild» måte å gjøre det på. Så det sier vel litt, det er altså ikke en enkel sak.

 

God helg da 🙂

Som paracet mot influensa

Et lite innlegg om fysisk avhengighet- hvorfor skjer det, og hva skjer?

Visste du forresten at morfin og heroinavhengighet er «det samme»? De er veldig like. 

Når man bruker morfin over lengre tid, så er det slik at man blir avhengig, som mange vet. Hvordan skal jeg forklare det.. Det er «reseptorer» eller «opioid-reseptorer» i kroppen som blir aktivert ved morfin bruk, og når det blir brukt over lang tid, så vil disse reseptorene etterhvert bli stående og «forvente» morfinen hele tiden. Og antall reseptorer øker når dosen økes. Hadde man i starten tatt f.eks 3 tabletter hver dosering, så ville man kanskje blitt noe overdosert om ikke det var nok opioid-reseptorer for å ta i mot, men det ville da etterhvert dukket opp flere slik at en skal «tåle» det. Veldig vanskelig å forklare det. Dette gjør at man utvikler toleranse, og derfor øker man ofte dosen fordi den effektive effekten avtar etterhvert.

Det man kjenner først ved fysisk avhengighet kan være litt forvirrende, noe det var for meg i starten. Jeg husker at jeg en dag våknet, og ikke hadde særlig sterke smerter- og hadde dermed ikke behov eller grunn for å ta smertestillende. Men samtidig kjente jeg en influensa følelse, svettet, frøs og hadde litt feber. Det ble jo verre og verre utover dagen, og tanken slo meg- var jeg blitt avhengig? Jeg testet det, jeg tok to tabletter slik jeg alltid brukte å ta. Hele «influensaen» forsvant, jeg hadde ikke feber, ingen svette og jeg var i kjempe fin form. Jeg hadde ikke lenger noe bivirkninger som døsighet, og hadde heller ikke noe rus følelse.

Jeg tenkte ikke så mye mer over det, helt til det var vanlig å våkne slik hver eneste dag med sterke smerter og «influensaverk», og når jeg etterhvert måtte øke dosen for å bli like godt smertelindret. Ja, da skjønte jeg at jeg var blitt avhengig. Jeg stresset ikke veldig over det, for det var ikke så farlig når jeg likevel måtte bruke dette for smerten. Hvorfor hadde det noe å si om jeg var avhengig av det da? Men jeg så ikke faren ved den økende dosen, jeg måtte bare ta det.

Det ble som når man tar paracet ved feber og verk i kroppen. Bare at jeg nå hadde mange aktive reseptorer som måtte ha morfin for at jeg skulle føle meg «normal» og i helt vanlig form. Jeg økte dosen betraktelig mye som jeg har skrevet om, og det var dosen som måtte til for at smerten skulle forsvinne og for at jeg skulle føle meg helt normal.

Uansett. Når man skal ned i dose, så er det plutselig en eller flere reseptorer som ikke får sin dose, og det skaper abstinenser. Etter litt tid hvis nedtrappings-dosen holdes, så forsvinner en reseptor- fordi den ikke trenger å være der lenger, da dosen er blitt lavere. Og det samme skjer igjen ved ny nedtrapping, og alle abstinensene tilsier at man MÅ ha mer, slik at man på en måte dekker behovet til den reseptoren. Helt til slutt vil det altså ikke være noen slike reseptorer igjen, og man vil ikke lenger ha det fysiske ubehaget (abstinenser).

Håper det var forståelig, har prøvd å forklare litt enkelt hvordan det er, men det er såklart mye mer man kan si om den fysiske avhengigheten. Det er jo en del å sette seg inn i, men det er altså dette i hovedsak som skaper den fysiske avhengigheten. Og det er en annen ting med psykisk avhengighet, som kan være vond å vende.

– Elisabeth

 

Sammendrag 2-18 januar (DEL 4) «hjemreisen og tiden etter»

Dette er siste del av hele sammendraget.

Siste avsnitt fra DEL 3; Enda en ny dag kom, og i dag våknet jeg veldig dårlig igjen med feber og det som hører til. Jeg kjente en ekstra sterk følelse av hjemlengsel i dag, og tenkte at jeg kanskje kunne klare meg hjemme, hvis nedtrappingen kunne gå rolig, slik at jeg kunne takle det.. Den nedtrappingen som gjøres på rusklinikken kunne jeg aldri gjort hjemme, da man må ha mye mer overvåkning gjennom en så hard prosess.

Jeg var så utrolig fram og tilbake på om jeg skulle dra hjem, eller om det beste var å holde ut på rusklinikken i en måned.

DEL 4; Det endte med at jeg bestemte meg for å dra hjem, jeg klarte ikke være her lenger. Jeg hadde en lang samtale med legen og behandleren om dette, og de ville være helt sikre på at jeg tok det riktige valget for meg. Jeg fikk sterke anbefalinger om å bli værende og fullføre innleggelsen, men samtidig så visste jeg jo at det uansett måtte tilbake siden nedtrappingen skulle taes i mer enn en omgang der. Jeg tenkte derfor at jeg kunne klare dette hjemme, i værtfall 2/3 ville jeg prøve å få til hjemme. De ville også at jeg skulle ha et godt støtteapparat rundt meg når jeg kom hjem, og det skal fastlegen min ordne med.

Vi ble etterhvert enige om at jeg ble skrevet ut, og jeg fikk med medisinene hjem for den dagen. Jeg ringte min samboer og fortalte at han måtte komme å hente meg, for nå skulle jeg hjem. Jeg var så glad, og gledet meg så mye til å se han igjen, og ikke minst mine to katter! Jeg pakket alt og gjorde klart til hjemreise, tiden gikk sakte. Men plutselig kom bilen kjørende inn på området, og jeg fikk endelig dra. Det var så godt å se han, jeg kjente på en veldig stor lettelse.

Dagene hjemme har gått veldig greit, og det er jo såklart noe roligere nedtrapping som jeg kan klare å takle. Jeg har mange nedturer også, blir fortere sint, lei meg, og rastløs. Men det hører med, sånn er det bare. Det er jo heldigvis gode dager også! Nå ser jeg frem til neste uke når jeg skal møte en ny kontakt innenfor rus- og psykiatri tjenesten, og håper at det kan være til god hjelp. Jeg skal også henvises til VOP, for å ha jevne timer hos psykolog i tillegg. Neste nedtrapping skjer den 27 januar, og jeg kommer da til å skrive om hvordan det går. Kjenner at jeg gruer meg veldig til det, det er jo ikke noe jeg kommer til å like.. Men jeg må stå i det, jeg må klare det!

Får se om jeg lager flere slike sammendrag f.eks hver måned. Men jeg kommer uansett til å publisere innlegg jevnt hele tiden, både om dette temaet og om andre ting 🙂

– Elisabeth

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top